SLS ismi verilen sülfat; orta derecede tahriş edici özelliği bulunan bir madde olarak karşınıza çıkar. Bol miktarda köpürdüğü için birçok farklı temizlik maddesinde etkin rol oynadığı söylenebilir. Yoğun şekilde köpürmesi, temizlik malzemelerinin daha iyi temizlendiği hissi oluşmasına neden olabilir. Ancak köpürme durumunun temizlikle bir alakası olmadığına mutlaka dikkat etmek gerekir.
Uzun vadede sülfat kullanımı birçok farklı problemi beraberinde getirir. Buna bağlı olarak birçok kişinin tercihi olan sülfatsız şampuanlar olmaya başlamıştır. Öyle ki sadece şampuanlarda değil; nemlendiriciler, diş macunları, banyo köpükleri duş jelleri ve çeşitli yüz yıkama jellerinde bulunabilir. Orta derecede tahriş edici özelliği bulunan sülfat, uzun vadede çok farklı alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Halk arasında tuzsuz şampuan olarak da ifade edilen sülfatsız şampuanlar; saç temizliği için sıklıkla tercih edilen ve geleneksel şampuanlardan daha farklı olarak sülfat içermeyen şampuanlardır. Sülfatlar, saç şampuanında temizleyici ve köpürtücü olarak kullanımı söz konusu olan kimyasal bir maddedir. En yaygın kullanım alanına sahip olan sülfatlar, sodyum lauril sülfat (SLS) ve sodyum lauril eter sülfat (SLES) şeklindedir.
Sülfat olarak isimlendirilen SLES; kir, yağ ve herhangi bir kalıntıyı ortadan kaldırmak üzere geliştirilen bir tür aktif madde olarak kullanılır. Bu yüzden sabun, şampuan ya da deterjan gibi birçok farklı temizlik ürününde sülfat yaygın şekilde karşınıza çıkar. Aslında sülfatın temel hedefi temiz hissedilen kabarık köpükler oluşturmak olurken, bu sentetik madde içeriğinde bulunan sert bileşenlerden kaynaklı kuruluğa sebep olabilir. Bu durumda saçın doğal yağını alma olasılığı vardır.
Sülfatsız şampuan; içeriğinde herhangi bir kimyasal madde barındırmayan doğal içerikli şampuanlara verilen bir isimdir. Bu doğal şampuan çeşitleri bünyesinde SLS, SLES ve paraben gibi zarar veren kimyasal maddeleri bulundurmaz. Temiz ve bitkisel içerikli şampuan olmasından kaynaklı kullanıcılara güvenli bir kullanım imkanı sunduğu söylenebilir.
Sülfatsız şampuan çeşitleri, saç derisini çok nazik bir şekilde temizleyerek daha parlak görünmesine yardımcı olur. Bu yüzden sülfatsız şampuan yıkama sırasında diğer şampuanlar gibi köpürme yapmaz. Bu durum kullanıcılar tarafından saçların tam olarak temizlenmediği hissi yaratsa bile, aslında saçlar kirlerin hepsinden arınır. SLS içermeyen bir şampuan saç derisi ya da saçlara herhangi bir zarar vermeden temizlik sağlayabilir. Kullanıcılar her ne kadar sülfatın köpürtme etkisinden hoşlansa bile, sülfatlı şampuan çeşitlerinin saçı temizlerken aynı zamanda zarar verdiğini bilmekte fayda vardır. Sülfatsız şampuan çeşitlerinin kokusu diğer şampuan modelleri gibi kalıcı ve keskin değildir. Doğal içerikli şampuan çeşitlerinin içerisinde bitkisel yağlar ya da meyveler kullanılır.
Şampuan, farklı temizlik malzemeleri ve diş macunu gibi ürünlerde köpürme etkisi yaratan sülfat, insan sağlığı ve cildi üzerinde çok zararlı bir maddedir. Temizlik ve kişisel bakım ürünlerinde yaygın kullanım alanına sahip olan sülfatın sağladığı köpürme işleminin temizleme oranını artırdığı yönünde inanç kaynaklı birçok temizlik ve kişisel bakım ürünlerinde sülfat çok sık kullanılır.
Sülfatın saç sağlığına zararları çok fazla ve onarması da bir o kadar zordur. Bu yüzden sülfat saçtan oluşan yağ ve kiri temizlerken, diğer yandan saç derisinde ve saçta doğal yağın yok olmasına sebep olabilir. Sülfat ile saçın doğal yağı yok olur ve saç matlaşır. Bu madde kuru bir görünüm kazandırır. Sülfat etkisi ile zaman içerisinde daha fazla kuruyan saç derisi kepek sorunu ile karşı karşıya kalabilir. Özellikle hassas cildi olan kişilere verdiği zararlar ise çok daha ciddi olabilir. Hassas cildi olan kişilerde kızarıklık ve tahriş gibi alerjik reaksiyonların yaşanması kaçınılmazdır.
Saç köklerinden emilen sülfat; direkt olarak göz bölgesine ulaşarak çok daha zararlı hale gelebilir. Cildinizden ya da saçınızı kuru yapısından memnun olmadığınızda, bunun ana sebebi ise şampuan içeriği olabilir. Sülfat; özellikle boyalı saçların rengini bozar ya da keratin bakımının kalıcılığını olumsuz anlamda etkiler. Bu yüzden doğal içerikli şampuan ve kimyasal içermeyen bakım ürünlerinin kullanılması sın derece önemlidir. Saçın sahip olduğu doğal yapısını koruyan ve zarar görmesini önüne geçen sülfat içermeyen ürünler konusunda en iyi markaları tercih etmek sağlık açısından çok önemlidir. Sülfatsız ve doğal içerikli şampuanların fayda sağladığı konular şu şekilde sıralanabilir:
Günümüzde duş jeli, şampuan ve diğer kozmetik ürünlerde sülfat yüzey aktif maddelerinin kullanımıyla alakalı birçok farklı endişe söz konusudur. Bu konuda kanıtlar, uzun süreli kullanım durumunda cilt ve göz tahrişine sebep olabileceğini gösterir. Bu durum, sağlık endişelerine neden olurken bu bileşenleri içeren birçok farklı ürün hayvanlar üzerinde test edildiği için etik endişeler ortaya çıkabilir. SLES'in dezavantajlı özellikleri her gün daha fazla anlaşıldığı için, ele alınması gereken yeni zorluklar ortaya çıkabilir. Dolayısıyla giderek daha fazla tüketici hassas ciltler için sülfatsız ürünlere yönelir. Markalar ise bu noktada formüllerini berraklıktan hiçbir şekilde ödün vermeden etkili bir şekilde kolaylaştırabilecek farklı bir alternatif bileşen bulmak için çaba sarf eder.
Sülfatsız bir ürün; SLES, SLS ya da herhangi farklı bir sülfat bileşiği içermez. Aynı temizleme etkisini elde etmek için sülfat yerine çok başka bileşenler kullanılır. SLES, ürünü içerisinde yer alan diğer kimyasal malzemelerle tepkimeye girdikten sonra insan sağlığı açısından çok zararlı hale gelebilir. Özellikle alerjik durumlarda kişiye büyük bir zarar verebilir. SLES hakkında en yaygın şekilde ifade edilen şikâyet ise cilt tahrişi, göz hasarı, deride kızarıklık, saç dökülmesi, kan hücrelerinde toksik madde oranının artması ve kanser hücrelerinin güçlenmesidir.
Kullanılan bir doğal saç bakımı ürününün sağlığa zararlı olmadığını anlamak için SLS, SLESS Free içermez etiketine sahip olması gerekir. Bunun için TÜRKAK akreditasyonuna sahip olan bir laboratuvar ortamında ürünlerin analiz edilmesi şarttır. Söz konusu olan bu analiz sonuçlarında çıkan sonuçlara bağlı olarak bu ürünler SLS Free, SLES Free etiketlerine sahip olabilirler. Bu konuda firmalar etiketleri ürününün ambalajlarından göstererek ürünün güvenilir olduğunu hedef kitlesine göstermek zorundadır. Dolayısıyla doğru analiz firmasının tercih edilmesi son derece önemlidir.
Saniter; söz konusu SLES free içermez analizi olduğunda üst düzey kalite standartlarında çalışmalara imza atan son derece nitelikli bir firmadır. Uzun yıllardır sektörde kaliteli çalışmalara imza atan firmamız için öncelikli olan sülfatın zararlarına karşın doğru ürünleri kullanmanıza yardımcı olmaktır. Hu bağlamda sülfatsız temizlik ürünler, hassas saç derisi için şampuan ve kimyasal içermeyen bakım ürünleri için ihtiyacınız olan analiz işlemlerini gerçekleştirir. Sizde Saniter kalitesini deneyimlemek ve saç dökülmesine karşı sülfatsız şampuan ürünlerini tercih edebilmek için hemen firmamızın web sitesini ziyaret edebilirsiniz.