Bize Ulaşın Shopping
  • +90 (216) 470 81 48/49
  • saniter@saniter.com.tr
Kariyer

Su Sebili Kullanırken Dikkat

  • Blog
  • Su Sebili Kullanırken Dikkat

Yaşam kaynağımız olan su; tüm biyolojik yaşamı ve ekosistemi ayakta tutar. Doğada olduğu gibi insan vücudunda da tüm fonksiyonların yerine getirilebilmesi için suya ihtiyaç vardır. Dolaşım ve sindirim sistemlerinin çalışmasında temel unsur olduğu gibi, vücudumuzdan atık ve zehirli maddelerin atılmasında da önemli bir rol oynar. İçtiğimiz suyun temizliği de bu noktada çok önemlidir.

Özellikle yaz aylarının gelmesi ve sıcakların artması ile birlikte insanlarda soğuk su tüketme eğilimi artar. Buna bağlı olarak su sebili kullanımının da arttığı görülmektedir. Su sebili kullanmak günlük hayatımızda bizlere kolaylık sağlar ve zamandan tasarruf ettirir. İş yerlerinde veya evde hızlıca sıcak su ile çay, kahve hazırlamak, dolapta suyun soğumasını beklemeden suyu soğuk olarak temin etmek gibi ihtiyaçlarımıza kısa sürede cevap verebilir.

Ancak su sebillerinin gerekli temizlikleri yapılmadığı zaman ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Rutin kontrolleri olmadığı zaman ise bulaşıcı hastalıklara kadar insan sağlığını tehdit etmektedir. Bunun sebebi uzun süre suyla temas eden plastiklerde yosun, küf ve bakteri oluşumu riskinin artmasıdır.

Peki sebillerin temizliği nasıl yapılır?

Su sebillerinin temizliği için pek çok yol mevcuttur. Ancak en etkin yöntem klor ile temizlemedir. Bunun için gereken malzemeler Sıvı Klor , temizleme süngeri ve temizleme fırçasıdır.

Klor ile sebil temizliği için öncelikle sebil boşaltılır, ardından ilk defa kullanılacak olan fırça ve bulaşık süngeri ile içi temizlenerek tüm depo yüzeyi çalkalanır. Dezenfeksiyon işlemine başlamadan önce, sebil tamamen doldurulur, 25 ml’lik sıvı klor bu suya karıştırılır. Elde edilen sıvı sebil kapağının dezenfektesinde de kullanılır ve sebil iç ve dış yüzeyleri temizlenerek şok klorlama yapılır. Bu işlemin ardından iki saat beklenir.


Beklenen iki saatin ardından, klorlu su sebilin sıcak su musluğundan akıtılır. Bir sonraki basamak çalkalama işlemidir ve bu işlem için kullanılacak suyun mikrobiyal açıdan temiz olduğu bilinmelidir. Su, sebile doldurulur. Sebilin sıcak su bölümünden akıtılarak içinin boşalması sağlanır. Bu işlem sebil içerisinde klor kokusu kalmayıncaya kadar tekrarlanır.Ortalama olarak 4-5 çalkalama sonrası klor kokusu hissedilemez duruma gelir. Ardından sebil mikrobiyal ve kimyasal parametreleri uygun olan içme suyu ile doldurulur.

 

Yapılan bu işlemler dizisinin ardından Chemetrics içme suyu klor tayin kiti ile su içerisinde bulunan serbest klor miktarı ölçülür. İçme sularında bulunabilecek serbest klor miktarı 0.1-0.2 mg/1 ‘dir. Tüm bu işlemler yapılırken musluklardan akan suların içilmesi ve kullanılması engellenerek, gerekli uyarıcı yazılar konulmalıdır. (“Dikkat Dezenfeksiyon Var” tabelası konmalıdır.) Yapılan dezenfeksiyon işlemi ardından sebil iç yüzeyine el değdirilmemelidir. Bu temas suyun mikrobiyal olarak  Kirlenmesine sebebiyet verebilir. İşlem sonunda sebil içerisinde klor kokusu, mikrobiyal ve kimyasal herhangi bir kirlilik bulunmamalıdır.

 

Su yaşam için vazgeçilmez ihtiyaçların başında gelmektedir. Sağlıklı ve temiz su kullanımı konusunda gereken her türlü tedbir alınmalı ve bu konuya gereken hassasiyet gösterilmelidir. Su hayattır.

Whatsapp
Hemen Ara
Lokasyon
Sizin İçin Buradayız. Bize Yazın...