Ürün ya da hizmetin sunulabilmesi için firmaya girdi, ham madde, ürün sağlayan üretici tedarikçi olarak isimlendirilir. Tedarikçilerin kalitesinin belirlenmesi ve verilen hizmetin değerlendirilmesi için belirli kriterler baz alınarak denetlenmesi gerekmektedir. Firmalar tedarikçilerden beklentilerini satın alma sözleşmelerinde belirleyerek kendilerini güvence altına almak isterler.
Denetimler firmanın standartlarına , prosedürlerine ve imajına uygunluğunun belirlenmesinde yol göstericidir. Bu denetimlerde tedarikçinin zayıf yönleri iyileştirilerek güçlü yönlerin geliştirilmesi amaçlanmalıdır.
Tedarikçi denetimleri gıda güvenliği ve kalite denetimleri olarak gerçekleştirilebilir. Tedarikçi denetimlerinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar yer alır. Denetimlerde firmanın genel ve işletme koşulları , altyapı şartları , kalite standartları ve uygulamaları , personel uygulamaları , proses ve akış gibi konular esas alınır.
Denetim sonucunda belirli kalite standartlarını sağlayan tedarikçiler için firma için uygun olarak değerlendirilir. Daha sonraki süreçte firmanın kalite prosedürleri gereği Onaylı Tedarikçi Listesine eklenebilir. Bu şekilde firma ve tedarikçi tarafından sürecin daha hızlı ilerlemesi sağlanabilir.
Tedarikçi firma hakkında bilinen bilgilerin doğruluğu denetim sonucu doğrulanmış olur ve firma bilinirliği artar. Tedarikçi denetimleri firmalara tedarikçinin ürün sayısı ve cinsinin tespitine olanak verir. Denetimler tedarikçiler arasında rekabet oluşturarak kalite ve maliyetlerin dengelenmesini sağlar. Firmanın kalite standartlarının devamı ve artırılmasına yardımcı olur. Bu sebeplerden dolayı tedarikçi denetimleri firma yetkililikleri ve/veya 3. Göz denetim uzmanları tarafından belirli periyotlarda yapılmalıdır.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.