Folik asit, folasin, folat ve B9 Vitamini gibi farklı formlar olarak da bilinen B vitaminlerinden biridir. Bu vitamin ağız veya enjeksiyon yoluyla vücuda alınabilir. Yetişkinlerin, gıdalardan veya besin takviyelerinden günlük alması önerilen folik asit miktarı 400 mikrogramdır.
Folik asitin, bilinen yaygın bir yan etkisi yoktur. Folik asit, vücutta birçok önemli işlevi olan ve folat olarak da bilinen suda çözünür bir vitamindir. Birçok gıdada doğal olarak, takviyeli gıdalarda ise sentetik olarak üretilen formları bulunur. Hücre üretiminde önemli fonksiyonlara sahip olduğundan yeterli alımı özellikle hamilelik, bebeklik ve ergenlik gibi hızlı büyüme dönemlerinde son derece önemlidir. Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği kapsamındaki açıklamaya göre folik asidin faydalarından şu şekilde bahsedilmiştir; “Takviye folik asit alımı, anne adayının folat düzeyini artırır.Düşük folat düzeyi, fetüsün gelişiminde nöral tüp kusurları için bir risk faktörüdür.”
Yeterli miktarda folik asit içeren besinler tüketilmemesi, folik asit eksikliği yaşanmasına neden olabilir. Bu da düşük sayıda büyük alyuvar hücrelerinin oluştuğu bir tür anemiye neden olabilir.
Folik asit bakımından zengin yiyecekleri baklagiller,kuşkonmaz, turunçgiller,yeşil yapraklı sebzeler,pancar,yumurta ve tam tahıllar olarak sıralayabiliriz. Günlük hayatta sıklıkla tüketilen yiyeceklerin başında ise ekmek ve çeşitleri gelmekte. Tahıl içeriği zengin ve çeşitli unlardan yapılan ekmekler folik asit bakımından zengin gıdalardır ancak gerekli ihtiyacı karşılaması açısından içerisinde bulunan folik asit miktarının belirlenmesinde büyük fayda vardır.
Folik asit tayinleri günümüzde ELİSA metotları kullanılarak yapılmaktadır.
Elisa metodunu hızlı ve güvenilir bir şekilde uygulayan Saniter Laboratuvarı; Folik Asit Miktar Analizi’nde de akredite olarak hizmet vermektedir.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.