Bize Ulaşın

Unda İki Önemli Analiz: Alveograf ve Sedimentasyon

  • Blog
  • Unda İki Önemli Analiz: Alveograf ve Sedimentasyon

Alveograf Tayini: 

Alveograf analizi hava basıncı altında hamurun gösterdiği direnci inceleyen bir analizdir. Hamurun hava basıncı ile balon haline getirildikten sonra balonun patlamasıyla gerçekleştirilir. Bu işlem sırasında bir grafik elde edilir. Bu grafik üzerinden unun direnci (P),uzayabilme kabiliyeti (L) ve enerji değeri (W) hesaplanır. Bu özellikler unların sınıflandırılmasında etkilidir.

 

Sabit şartlar altında tuz, su ve un ile hazırlanan hamurdan kesilip bir şekil verilen hamur parçalarının belli bir süre bekletilip; içerisine hava verilmesiyle şişirilmesi ve böylece hamurun uzamaya karşı direncinin ne olduğunun  tespit edilmesidir.

 

Sedimentasyon Tayini:

Sedimentasyon analizinde unların ekmeklik kalitesi ölçülür. Laktik asit çözeltisi ile muamelede undaki glutenin şişmesi, çökme durumunu etkiler. Gluten içeriği yüksek unlar ile gluten niteliği iyi olan unların çökmesi yavaştır ve bu unların sedimantasyon değeri diğer unlardan yüksektir.


Bir unun kalitesi alveograf ve sedimantasyon tayini gibi analizlerle belirlenmektedir. Un konusunda en kapsamlı laboratuvarlardan biri olan Saniter Laboratuvarına tüm un analizleriniz için satis@saniter.com.tr ye mail atarak ulaşabilirsiniz.