Bize Ulaşın

Et Ürünlerindeki Ciddi Tehlike: E.coli O157

  • Blog
  • Et Ürünlerindeki Ciddi Tehlike: E.coli O157

Escherichia coli insanların ve hayvanların bağırsak sistemlerinin normal olarak bulunabilen zararsız bir bakteridir. Fakat insanlarda hastalıklara neden olan pek çok patojen türleri de vardır.

E.coli O157 bu türlerden bir tanesidir ve insan sağlığı açısından oldukça tehlikeli durumlar oluşturabilmektedir. Bu bakteri özellikle et ve süt ürünlerinde bulunurken, bunun haricinde tarım sektöründe de bir o kadar risklidir. Çiğ olarak tüketilen sebze ve meyveler de de E.coli O157’nin varlığı söz konusu olabilmektedir.

Yapılan çalışmalarda E. coli O157 kaynaklı zehirlenmelerin çoğunluğunun yetersiz ısıl işlem gören et ve süt ürünlerinden kaynaklandığı gözlemlenmiştir. Bu bakteriler strese maruz kaldıkları halde patojenik özelliklerini koruyabilmeleri nedeni ile gıdalarda kontrollerin yapılması büyük önem taşımaktadır.

E.coli O157’nin kontaminasyonu, sadece gıda kaynaklı olmayıp kontamine gıda ile temas eden yüzeylerden, bu gıda ile temas halinde olup hijyen kurallarına dikkat etmeyen personel kaynaklı da olabilmektedir. Aynı zamanda suya da bir bulaşma söz konusu olduğunda riskli durumlar oluşturabilir.