Bize Ulaşın

Gıdalarda Listeria Monocytogenes Riski

  • Blog
  • Gıdalarda Listeria Monocytogenes Riski

Listeria monocytogenes 1929’dan beri insanlarda patojen, 1981’den beri ise gıda kaynaklı patojen olarak kabul edilmektedir.

Bu bakterinin buzdolabında rahatlıkla üreyebilmesi gıdaları Listeria riskinden korumada önemli bir problem olarak ortaya çıkmaktadır.

L.monocytogenes insanlarda gıda kaynaklı bir hastalığa sebep olmaktadır. Listeriosis denen bu hastalık, hamile kadınlar, fetüs, yeni doğan bebekler, yaşlılar ve çeşitli hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemi zayıf düşen kişilerde daha tehlikeli sonuçlara yol açabilmektedir.

Süt, su ürünleri, et ve şarküteri ürünleri ile kanatlı et ürünleri Listeria açısından daha fazla risk oluşturmaktadır.

Listeria’dan korunmak için  tüketicilerin gıda alımında ve sonrasında uyması gereken kurallar mevcuttur. Bu kurallar şu şekilde sıralanabilir.

  1. Sebze ve meyveleri yemeden önce mutlaka uygun şekilde yıkama işlemi gerçekleştirilmelidir.
  2. Pastörize olmayan süt ve süt ürünleri kaynatılmadan tüketilmemelidir.
  3. Sosis, sucuk vb. et ürünlerinin pişirildikten sonra tüketilmesi daha uygun olacaktır.
  4. Köfte tarzı hazırlanmış et karışımlarının pişirme sıcaklığının uygun olmasına dikkat edilmelidir.
Whatsapp
Hemen Ara
Lokasyon