EKMEKTE GDO TEHLİKESİ

Adana’da üretilen ekmek katkı maddesinde GDO çıkması üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik konuyla ilgili açıklama yaptı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2016 ve 2017 yıllarında 12 bin 286 GDO denetimi yapıldığını belirterek, “Bu denetimlerde soya içeren 112 üründe GDO tespit edildi. İlgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur. Bugün gündeme gelen haber üzerine hem katkı maddesi üreten firmadan hem de ekmek ve unlu mamuller üreten işletmelerden numuneler alınmıştır” dedi. 

Özellikle soya içeren katkı maddeleri her zaman GDO açısından risk teşkil etmektedir. Ürünün hammaddesinde  GDO bulunmasa dahi ürüne kıvam, parlaklık gibi özellikler kazandırmak için soya ve soya unu gibi katkı maddelerinin kullanılması üründe GDO ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir.

Konuyla ilgili olarak tüm ekmek üreticilerinin kendilerini güvence altına almak adına belirli periyotlarda kendi ürünlerinde ve kullandıkları katkı maddelerinde GDO analizleri yaptırması yerinde olacaktır. Aynı şekilde tüm ekmek tedarik eden firmaların da  bu analizi tedarikçisinden istemesi gıda güvenliği açısından tavsiye edilmektedir.