Kurban Etini Saklamada Dikkat Edilecek Hususlar

Yaklaşan Kurban Bayramı sebebiyle, et tüketimi artacağından, kurban için doğru kesim şartlarının uygulanması ve etin doğru saklama koşulları ile muhafaza edilmesi halk sağlığı açısından önem kazanmaktadır.

 

Kurban bayramında yapılan kesimlerin sayısının çokluğu uygunsuz koşullarda kesim yapılmasına neden olmaktadır. Bu durum etin kesim sonrasında muhafazası ve tüketiminde birçok olumsuzluğa yol açmaktadır. Kurbanlık kesimlerinin güvenli koşullarda, sağlık riski yaratmayacak biçimde gerçekleştirilmesi sağlanıp, her aşamada risk kontrolleri yapılmalıdır. Kesimin yetkililerce gösterilen noktalarda yapılması, kurbanlık olarak seçilen hayvanlarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında kayıtlı olduğunu gösteren kulak küpelerinin olması, kesim ve parçalama işleminin toprak zeminde yapılmaması ve etin tüketilene kadar doğru muhafazası son derece önemlidir.

 

Et kesildikten sonra hayvanın kanı çok iyi akıtılmalıdır. Kanı iyi akıtılmamış hayvanın etinde zararlı mikroorganizmalar çabuk ürer ve et çabuk bozulur. Kurban eti kesim sonrasında parçalar halinde güneş görmeyen serin bir yere serilerek ilk dinlendirme işlemi yapılmalıdır. Uzun süre lastik kıvamında et yemek istemiyorsanız bu dinlenmeye gereken önemi göstermelisiniz. Ortalama 3-5 saatte oda ısısına düşen eti sonrasında buzdolabına kaldırmalısınız.

 

Kurban etinin sağlıklı bir şekilde saklanması için:


  • Etler küçük parçalarda ev halkının kişi sayısı düşünülerek tek pişirimlik porsiyonlar halinde dondurulmalıdır. Etleri dondurmada yağlı kağıt veya buzdolabı poşetleri kullanılabilir. Yığın halinde buzluğa konulmamalı ve buzlukta alt sıralara yerleştirilmelidir. Buzluktan çıkarıldığında et oda sıcaklığında çözündürülmemelidir. Çözündürme işlemi buzdolabında yapılmalıdır.

 

*Çiğ et ile pişmiş et raflara konurken de dikkat edilmeli, çiğ etler alt tarafta yer almalıdır. Çiğ et suyunun diğer pişmiş ürünlerle karışmamasına dikkat edilmelidir.

* Buzdolabında et -2 0C’de en fazla 1 hafta beklerken, derin dondurucuda -18 0C’de  4- 6 ay muhafaza edilebilir.
* Etleri kıyma haline getirmek yerine parça halinde saklanırsa vitamin kayıpları daha az olur.
* Etler derin dondurucudan bir gün önce çıkarılarak buzdolabında bekletilerek çözdürülmelidir. Acele pişecekse çözdürme programı olan mikrodalga da kullanılabilir.
* Etlerin muhafaza yöntemleri ve süresi kadar pişirme şekli de önem taşımaktadır. Etler, mangal ve ızgara yapılacaksa yanma ürünlerinin oluşmasına engel olacak şekilde pişirilmeli, pişirme sonunda çiğ kalmamasına dikkat edilmelidir.

 

Saniter olarak halkımızın sağlıklı bir bayram geçirebilmesi için belirtilen uyarıları dikkate almalarını öneriyoruz.

 

Tüm halkımızın Kurban Bayramını en içten dileklerimizle kutlarız.

 

Gürkan Aksu

 

Saniter Gözetim Hizmetleri Bölüm Sorumlusu